Psihoterapia individuală este un tratament pentru probleme de sănătate mintală în care un profesionist în domeniul sănătății mintale te ajută să schimbi modul în care gândești, simți și te comporți folosind metode bazate pe teorii și cercetări psihologice, biologice și sociale.
Cercetările arată că schimbarea gândurilor, sentimentelor și comportamentelor cuiva reduce sau elimină simptomele multor probleme de sănătate mintală și îmbunătățește calitatea vieții. Psihoterapia este, de asemenea, folosită cu succes pentru a ajuta oamenii să facă față sau să depășească problemele vieții, cum ar fi adaptarea la o problemă de sănătate sau depășirea discriminării, agresiunii sau abuzului, pentru a numi doar câteva.
Mulți cercetători spun că psihoterapia funcționează deoarece oferă intervenții atent ansamblate, adaptate pentru probleme specifice de sănătate mintală. Un exemplu de intervenție ar fi atunci când terapeutul îl învață pe client cum să provoace gândurile îngrijorătoare comparându-le cu fapte din realitate. Un alt exemplu este atunci când terapeutul și clientul explorează modele în relațiile clientului de-a lungul timpului sau când clientul este învățat să fie mai conștient de emoțiile sale.
Psihoterapia psihanalitică (numită și psihoterapie psihodinamică) este o formă contemporană de tratament pentru problemele de sănătate mintală care a evoluta de la rădăcinile sale în psihanaliză în ultimii 100 de ani.
Această formă de tratament subliniază o înțelegere cuprinzătoare a clientului (”pacient”) ca personaă, spre deosebire de a urma o abordare strict orientată pe simptome. Luând în considerare importanța istoriei de viață a unei persoane și capacitatea acesteia de a-ți asuma alegerile, terapia psihanalitică lucrează spre creșterea și schimbarea pe termen lung.
Pacienții își dezvoltă o înțelegere onestă și personală a propriei persoane dar și a dorințelor pe care le au de la viața lor, găsind un mod eficient de atingere a obiectivelor. În timp, ei dobândesc înțelegere și acceptare, dar dezvoltă și abilități interpersonale îmbunătățite în raport cu persoanele semnificative din viața lor.
Cercetările au arătat că relația terapeutică este un factor cheie în orice proces terapeutic. Ca microcosmos al vieții pacientului, relația terapeutică are potențialul unic de a promova o explorare a întrebărilor sensibile și importante care ar putea să nu fie posibile în nici un alt context al vieții. Specificul terapiei psihanalitice este unic pentru fiecare persoană, la fel ca și scopurile tratamentului. Intenția terapiei, la modul general, este ca terapeutul să-l ajute pe pacient să-și îmbunătățească viața cu un minim de conflict și stres, maximizând în același timp sentimentul de auto-eficacitate.
Ședințele durează 50 de minute și sunt cu o frecvență de minim o dată pe săptămână (două sau trei în funcție de nevoile pacientului).
Primele trei ședințe sunt concepute pentru ca să ne dăm seama dacă suntem compatibili pentru a lucra împreună, ca ulterior să setăm agenda de o zi și o oră fixă din săptămână, care se vor menține de-a lungul tratamentului. Acest cadru este benefic fiecărui pacient având rolul de a stabiliza și securiza relația și spațiul terapeutic.
Pentru programări consultați secțiunea de contact sau completați formularul de mai jos: